Skitgubbe –Så här fungerar det

Att spela Skitgubbe är ett roligt sätt att spendera en kväll med vänner och familj. Det finns ingen vinnare utan enbart en förlorare i spelet. Passar utmärkt för mellan 2 och 4 spelare men många tycker att 3 spelare är optimalt.

Regler för Skitgubbe

Skitgubbe spelas i två faser. Första fasen ger varje spelare 3 kort och resten läggs i en hög. Sedan spelar man stick mot nästa spelare och vinnaren tar upp korten. Här ska man tänka på att försöka få så bra kort som möjligt. Det gör att man kan lägga ett lågt kort avsiktligen för att inte behöva plocka upp högen. Varje spelare ska alltid ha minst tre kort på handen och måste plocka upp ett nytt från högen. Det sista kortet i högen är trumfkortet och spelaren som fått detta är den som börjar nästa omgång.

Andra fasen går ut på att bli av med korten så snabbt som möjligt. Sticken spelas på ett lite annorlunda sätt då man måste lägga samma färg och ett högre kort för att vinna. Den som förlorar måste ta upp kortet. Målet är att bli av med alla korten innan de andra spelarna.

Vad innebär Skitgubbe?

Att spela Skitgubbe innebär under första fasen att få så bra kort som möjligt och i andra fasen att bli av med dem så fort som möjligt. Det är ett roligt spel som inte har en vinnare utan enbart en förlorare.

Översiktregler för Skitgubbe

  • Alla spelare får tre kort.
  • Resten läggs i en hög.
  • Första fasen går ut på att få så bra kort som möjligt.
  • Spelarna spelar stick mot varandra och vinnaren plockar upp korten.
  • I andra fasen när alla kort är utdelade går ut på att bli av med korten.
  • Personen som har kort kvar när alla andra spelare har blivit av med sina är Skitgubben.

Att tänka på när man spelar Skitgubbe

Det är viktigt att försöka att få så bra kort som möjligt under första fasen i Skitgubbe. På det sättet kan du snabbare bli av med dem i andra fasen och därmed undvika att bli Skitgubben.

Så räknar du poäng i Skitgubbe

Det finns inga poäng att räkna i Skitgubbe då det inte finns någon vinnare utan enbart en förlorare.

Så kommer du igång med Skitgubbe

Att spela Skitgubbe är enkelt och kräver bara en kortlek, ett bord och några motspelare. Passar utmärkt för mellan 2 och 4 spelare.